ukrain russian     

Slider

Dnia 14.01.2020 r. Studenci II roku dietetyki razem z dr Agnieszką Saran-Jagodzińską mieli przyjemność uczestniczyć w bardzo ciekawych zajęciach teoretycznych i praktycznych w firmie Hortimex w Koninie.

Badano poziom słodkości substancji słodzących takich jak np. ksylitol, izomalt, sukraloza i aspartam. Omówiono zastosowanie błonnika, jego rodzaje, budowę i właściwości zdrowotne, a także różne rodzaje żelatyny i kolagenu.  Zajęcia praktyczne polegały też na przygotowaniu kul mocy, placuszków bananowych z mąki ryżowej lub pszennej, a także ciasteczek piegusków wzbogaconych w inulinę. Wszystkie smakołyki zostały upieczone z użyciem dodatków funkcjonalnych.

Zajęcia były niezwykle interesujące i pyszne. Za ich przygotowanie oraz poświęcony czas i przekazaną wiedzę dziękujemy prowadzącym Paniom: Barbarze Przekwas-Pietruszce, Joannie Bartczak, Karolinie Badnarek, Annie Flakowskiej i Panu Markowi Dobosz, a także właścicielowi firmy.

 

DSC02942
DSC02966
DSC02969
DSC02996
DSC03003
DSC03029
DSC03039
DSC03059
DSC03078
DSC03089
DSC03112
DSC03149
DSC03169
DSC03182
DSC03185
DSC03190